Vaccinering mot Covid-19

Boka vaccinering

Trollhättan

Missionskyrkan, Klintvägen 4.

Boka 6 maj (kl 12-16)
Boka 19 maj (kl 12-16)

Vänersborg

Adipiscing elit ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Åmål

Adipiscing elit ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bengtsfors

Adipiscing elit ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Mellerud

Adipiscing elit ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Färgelanda

Adipiscing elit ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ed

Adipiscing elit ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
om vaccineringen

Vilka rekommenderas vaccinera sig?

people, father, daughter

Alla över 50 år

Alla som fyllt 50 år rekommenderas ta minst en påfyllnadsdos mellan mars 2023 och sista februari 2024. Det ska ha gått minst 6-9 månader sedan senaste dosen. Mer information finns på 1177.

people, men, fire

Riskgrupper

Gravida, personer med kraftig övervikt, diabetes, högt blodtryck, nedsatt immunförsvar och kronisk lungsjukdom rekommenderas ta minst en påfyllnadsdos mellan mars 2023 och sista februari 2024, tidigast 6 mån sedan förra dosen.

hamburg, tango argentino, festival

Övriga som vill

Om du inte fyllt 50 år och inte tillhör en riskgrupp får du ändå ta en påfyllnadsdos om du vill. Det ska ha gått minst 9 månader sedan förra dosen. Om du ännu inte är grundvaccinerad kan vi hjälpa dig med det.

Praktiskt om vaccineringen

Hur bokar jag?

När du vaccineras

doctor, medical, medicine

Doktorbjörn vaccinerar igen

Vi har givit över 18 000 doser Covid-19-vaccin mellan maj och november 2021. Nu har vi på nytt fått förtroende att vaccinera för Västra Götalandsregionen. Vi vaccinerar i Dalsland, Trollhättan och Vänersborg. Vi erbjuder också läkarintyg och hälsoundersökningar.

Högre körkortsbehörighet eller sjöfolk

Bokning av läkarintyg för högre körkortsbehörighet eller sjöfolk. Körkortsintyg för alkohol erbjuds inte. 

Övriga intyg

Intyg för t.ex. utlandsstudier, ADHD-intyg. Kontakta mig för bokning. Sjöfolksintyg bokas som körkortsintyg men skriv meddelande ”sjöfolk”.

Hälsoundersökningar

För dig som önskar en allmän  hälsoundersökning. Hälsoundersökningar planeras nästa gång hösten 2023.

Frågor och svar

Om vaccinationen mot Covid-19

I vissa fall kan jag utfärda ADHD-intyg för körkortstillstånd. Det handlar då om ADHD som är välbehandlad eller mild. Jag behöver ta del av utredningar och journaler som gäller diagnosen så dessa behöver beställas i förväg. Jag önskar också att någon som känner personen väl medföljer för att jag ska kunna ställa frågor. Om ovanstående är uppfylld kan man beställa tid för ett körkortsintyg och man måste då ange i kommentaren att det gäller ADHD-intyg. 

Vi lägger ut tider kontinuerligt och brukar se till att det alltid finns lediga tider för intyg. Bläddra framåt i kalendern för att se om det finns tid längre fram som passar. Om du behöver ett akut intyg kan du ringa 0534-141950 eller skicka meddelande.

Vår vaccinering har upphört. Om vi börjar vaccinera igen finns mera information om bokningen här.

De lokaler vi förberett är f.d. Lears lokaler i Bengtsfors (Bengtsfors Företagscenter), Rådahallen i Mellerud, bollhallen i Ed och Färgelanda Sporthall. För att ge så bra tillgänglighet som möjligt kommer vi att rotera mellan dessa fyra lokaler. Vi vaccinerar bara på ett ställe samma dag. 

Hjälp gärna personer i din omgivning med bokning via denna hemsida om de har svårt att klara det själva. Man behöver inte BankID för att boka.

Det är oklart hur länge du kommer att vara skyddad från ny infektion när du haft Covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man vaccinerar sig mot Covid-19 även om man haft sjukdomen och även om man har antikroppar. Man kan vaccineras så snart man tillfrisknat helt från sjukdomen enligt Folkhälsomyndigheten. 

Det går inte att välja ett visst vaccin. Det du väljer är att vaccinera dig mot Covid-19. Du kommer då att få ett vaccin som bedömts som säkert och effektivt av våra myndigheter. Vi vaccinerar huvudsakligen med Pfizer/Biontechs vaccin men kan även komma att vaccinera med Modernas vaccin. Om man av praktiska skäl inte kan få samma vaccin dos 2 som dos 1 kan man byta mellan Pfizers och Modernas vacciner.

Du får ett vaccinationskort efteråt där det står vilket vaccin du fått och vilket batch-nummer vaccindosen hade. Vi rapporterar din vaccination till nationella vaccinationsregistret. Du kan beställa ett digitalt vaccinationsbevis utifrån uppgifter i det registret, ofta redan ett par dagar efter vaccinationen hos oss.

Ibland hör man argumentet att det är ett jättelikt experiment som pågår med otestade Covid-19-vacciner som ges till befolkningen. I själva verket är vaccinerna vid det här laget mera studerade än många andra läkemedel (och vacciner) vi använder.

Vi har också sett att våra myndigheter är mycket alerta på minsta signal om allvarliga biverkningar. 

De allvarliga biverkningar (t.ex. blodproppar, anafylaktiska reaktioner) man misstänkt verkar vara mycket ovanliga. Jag vågar påstå att de är så ovanliga att du i princip kan räkna med att inte få dem om du vaccineras.

Om du får Covid-19 kan du däremot inte räkna med att slippa allvarliga symtom eller långtidsbiverkningar. Risken för långtidseffekter av Covid-19 ligger mellan 10-30% i olika studier, även hos dem som inte behövt sjukhusvårdas.

Det finns inga läkemedel som saknar allvarliga biverkningar. Om ett läkemedel har en effekt kan det också ha en bieffekt. 

Men det är viktigt att fundera på om den lilla risken för allvarliga biverkningar verkligen är relevant för mig. De flesta tar nog en penicillintablett eller en Ipren utan att oroa dig över allvarliga biverkningar.

Det är 10 gånger vanligare att få en anafylaktisk livshotande reaktion av en vanlig penicillintablett än av Pfizer/Biontechs Covid-19-vaccin. Och klart större risk att få en hjärtinfarkt av Ipren än en livshotande biverkning av ett Covid-19-vaccin.

Personer med allergi mot pollen, pälsdjur, kvalster eller andra
luftvägsallergener kan vi vaccinera. Detsamma gäller för födoämnesallergier (tex mot ägg) så länge man inte haft en kraftig (anafylaktisk) reaktion som krävt sjukhusbesök. Kontakta då din vårdcentral.

Vid allergi mot bi/geting eller mot läkemedel kan vi vaccinera er utom vid kraftiga (anafylaktiska) reaktioner då ni hänvisas till vårdcentral. 

Vid tidigare lindriga/måttliga reaktioner (ej sjukhusvårdskrävande) mot något vaccin (inklusive Covid-19-vaccin) kan vi vaccinera er. Feber och lokal reaktion på vaccinationsstället av tidigare vaccin förhindrar inte att man vaccineras nu. Vid kraftigare eller svårbedömd reaktion av tidigare vaccin bör du kontakta sjukvården för diskussion först.

Observera att det går bra att få dos 3 hos oss om de första två doserna gick bra, även vid allvarliga tidigare allergier.

Du avbokar via den särskilda länken längst upp på den här sidan.

Det finns inget som hindrar att personer med astma vaccinerar sig. 

Om du tar biologiska läkemedel eller andra immunhämmande mediciner bör du kontakta den läkare som skriver ut medicinen för att få besked.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla gravida att vaccinera sig efter graviditetsvecka 12. Mödravården kan besluta om vaccination tidigare än v 12 i vissa fall. Kontakta din barnmorska om du är i en riskgrupp.

Om du redan har fått en dos covid-19-vaccin och det gick bra kan du ta dos 2 som planerat även före v 12. Om det är dags för dos 3 rekommenderas den först efter graviditetsvecka 12.

I de flesta fall går det bra.

Det finns några fall då du inte kan vaccinera dig hos Doktorbjörn. Om du tar Waran och har gjort en dosändring de senaste 2 veckorna pga ett PK-värde som var över 3 behöver du vänta tills du har ett PK-värde under 3.

Om du tar Waran tillsammans med en annan blodförtunnande medicin (tex Trombyl, klopidogrel, Brilique) behöver du ha tagit ett PK-värde inom 7 dagar före vaccinationen som varit under 2,0. 

I övriga fall med blodförtunnande medicinering går det bra att vaccineras så länge du trycker på stickstället på armen under tio minuter efter vaccinationen. 

Säg till personal på plats så tar vi hand om dig! 

Din vaccination hos oss registreras i vårt journalsystem (som heter ”SGX”). Du kan få utskrift av din journal från oss utan kostnad. Din vaccination registreras också i nationella vaccinationsregistret varifrån du kan ladda ned ett covidbevis, ofta redan ett par dagar efter vaccinationen.  Journalprogrammet är inte anslutet till 1177 så du kan inte se våra vaccinationer i din journal på 1177. 

Om du bor i Västra Götalandsregionen kan du vaccineras, även utan svenskt personnummer. Om du har ett svenskt samordningsnummer kan du boka precis som vanligt men anger samordningsnumret istället för personnumret. Om du inte har ett samordningsnummer heller kan du fylla i ditt födelsedatum följt av fyra nollor istället för personnummer. Var noga med att få ett ifyllt vaccinationskort på platsen eftersom möjligheten att få ett digitalt vaccinationsbevis ännu inte finns om man saknas både personnummer och samordningsnummer. Man kan få ett vaccinationsintyg på engelska i efterhand (kostnad 300 SEK). 

Folkhälsomyndigheten har bra allmän information om Covid-19 och om vaccinering mot sjukdomen. Västra Götalandsregionen informerar om vad som gäller i vår region. 

läkarintyg och hälsoundersökningar

Om Doktorbjörn

Jag som driver Doktorbjörn heter Björn Belfrage och är specialist i allmänmedicin sedan 2012. Jag är specialist i allmänmedicin och har en bakgrund inom klinisk farmakologi på Karolinska. Till vaccineringen har Doktorbjörn rekryterat ett stort antal jätteduktiga sjuksköterskor och annan personal. Stort tack till alla er som är med!

Kontakta Doktorbjörn
Detta formulär används om du vill bli kontaktad av oss. Vi hör av oss inom kort, ofta samma dag.

Kanske finns svar på din fråga bland ”frågor och svar” ovan? 

Telefonnummer till Doktorbjörn är 0534-141950.

Adressen för är Gamla Edsvägen 24, 668 30 i Ed. Intygen sker på Norra Moränvägen 4 i Ed. 

E-postadress är info@doktorbjorn.se.

Doktorbjörn arbetar i enlighet med GDPR. Uppgifterna du lämnar i våra bokningsformulär för vaccinering används för att vi ska se att du kan få vaccinet på ett säkert sätt och för att vi ska kunna nå dig med viktig information. Uppgifterna behövs också för att vi ska kunna fullgöra vår dokumentationsplikt som vårdgivare. Uppgifterna du lämnar i hälsoformuläret inför en hälsoundersökning används används enbart för att kunna ge dig råd om din hälsa. Uppgifterna du lämnar vid bokning av intyg är en integrerad den av vårt journalsystem.

Informationen du lämnar till oss genom ovanstående formulär är skyddad och kommer inte att lämnas vidare till andra. Data lagras inte i tredje land. Du har rätt att ta del av de uppgifter som finns sparade om dig och du har rätt att data om dig raderas. Du har däremot inte rätt att radera journaluppgifter. Innan du skickar in formulär med personlig information kommer vi att fråga dig om lov att spara uppgifterna med hänvisning till ovanstående. Om du har synpunkter på, eller frågor kring, hur vi hanterar data är du välkommen att höra av dig till oss. Om du är missnöjd med vår hantering av personuppgifter kan du vända dig till Integritetsskyddsmyndigheten.

Läs mer om tillgängligheten för www.doktorbjorn.se.