icon, telephone receiver, telephone-157358.jpg

Instruktion telefonist

Vad roligt att du kan hjälpa Doktorbjörn att svara i telefonen!

Allra först måste du stänga av telefonsvararen på din mobiltelefon, annars kommer kunderna att hamna i din privata telefonsvarare. Ofta måste man ringa kundtjänst och be dem stänga av den.

Ha gärna lurar eller högtalare så att du har båda händerna fria.

Börja med att svara ”Välkommen till Doktorbjörn, du pratar med [ditt förnamn]”. Om de vill boka vaccin klickar du på lämpligt tillfälle på www.doktorbjorn.se.

Först ska de välja tid, fråga då ”Passar det kl [läs upp första lediga tid]”. När du väljer tid ber du kunden att skriva upp tiden.

Fråga inte efter e-postadress om det är högt tryck på telefonlinjen, många av dem som ringer har inte e-postadress och det tar onödig tid. 

Följande två frågor i formuläret gäller allergier. Det räcker om du frågar ”Har du kraftig allergi mot vaccin eller något annat?” Svarar de nej kan du klicka nej på båda dessa frågor.

Nästa fråga gäller blödningsrisk, där räcker det att du frågar: ”Tar du blodförtunnande medicin?” Frågan om graviditet ställs bara till kvinnor under 50 år. Sista frågan om att uppgifterna sparas behöver du inte läsa upp utan bara klicka ”ja”. 

Angående information om riskgrupper som ska vaccinera sig, se www.doktorbjorn.se 

Sammanfattningsvis handlar det om t.ex. gravida efter v 12, personer som fyller 65 år eller mer i år, personer med hjärtsjukdom, KOL, besvärlig astma, diabetes typ 1 eller 2 som rekommenderas vaccinera sig mot både covid-19 och influensa. Personer med högt blodtryck räknas som en riskgrupp för covid-19.

Man rekommenderas att passa på och ta båda vaccinerna samtidigt, ett i varje arm.

Vårdpersonal som inte är i riskgrupp kan inte vaccinera sig mot influensa hos oss i nuläget utan ska vända sig till sin arbetsgivare. Däremot har alla som fyllt 18 år rätt att vaccinera sig mot covid-19 (det uppdaterade vaccinet från Pfizer). Det ska då ha gått minst 3 mån om man är riskgrupp och minst 9 mån om man är under 65 år och inte riskgrupp.

Man behöver inte ha med sig bevis om att man tillhör riskgrupp – förtroendebokning gäller. Man behöver inte ha ifylld hälsodeklaration med – den är ju gjord vid denna bokning.